Nieuws

Vale Gier In Nieuwpoort

Zeldzame Vale Gier met vermoedelijke schotwonden gevonden in Nieuwpoort

 

Vale gieren durven wel vaker een uitstapje doen van vele honderden kilometers om nieuwe gebieden te verkennen. De populaties in Spanje en Italië groeien gestaag en bij gunstige weersomstandigheden brengen hun zwerftochten hen soms tot boven België of Nederland. Een kick voor elke vogelliefhebber!

Enkele fietstoeristen uit Veurne zagen een grote gewonde roofvogel op een veld in Ramskapelle en belden het Opvangcentrum Vogels en wilde dieren in Oostende voor hulp. Wim Bovens, projectcoördinator van Natuurwerkgroep De Kerkuil en al jaren transporteur en actief in die regio, kon al zijn roofvogelervaring goed gebruiken om deze bovenmaatse vogel te vangen. Direct viel op dat er bloed uit een verse wonde aan de vleugel kwam; de reden dus waarom de gier amper kon vliegen.

Een half uurtje later stond in het Opvangcentrum Vogels en Wilde dieren Oostende alles in gereedheid om de vogel te onderzoeken. Een heel verse, kleine ronde in- en uitgangswonde van een projectiel door de vleugel veroorzaakte de bloeding. De pees was zichtbaar maar gelukkig niet geraakt. Een röntgenfoto bevestigde ook dat het bot niet geraakt was.

Ook in de bil werden twee gelijkaardige wondjes gevonden, maar gelukkig is daar eveneens geen andere schade. Een kleurring om de poot gaf aan dat de vogel mogelijks uit Italië afkomstig zou zijn.

Het Opvangcentrum en de Natuurwerkgroep staan perplex: heeft écht iemand geprobeerd deze zeldzame en beschermde gier neer te schieten? En zo ja, waar? Maar met deze wonden kan hij/zij nog vele tientallen kilometers verder gezweefd zijn na het schot, het kan dus ook in een buurland gebeurd zijn. En waarom? De vogel eet enkel kadavers!

© VOC Oostende

Update:

De vogel is ondertussen stabiel en zal voorlopig in het opvangcentrum in alle rust en met de beste zorgen verder kunnen herstellen. Via de ringgegevens werd achterhaald dat de Vale Gier een 7 jaar oud vrouwtje is die in Spanje in het wild geboren werd, maar op zeker moment gerevalideerd moest worden. Toen werd besloten dat deze vogel niet meer in staat was om in het wild zelfstandig te overleven en werd zij overgebracht naar de zoo van Doué La Fontaine in Frankrijk.  Hier zou zij verblijven in een open kooi bij gieren die niet meer kunnen vliegen. Op 20 mei 2021 nam deze dame toch de vleugels tot ieders verbazing. Een zoekactie werd opgezet maar de gier werd niet meer gevonden. Sindsdien ontbrak elk spoor naar deze Vale Gier en werd ze vermoedelijk dood geacht, tot ze gewond teruggevonden werd in Ramskapelle.

De voorlopige opzet is nu om de gier terug naar Frankrijk te brengen aangezien zij beter uitgerust zijn om een vogel met spanwijdte van 2m60 te laten revalideren. Helaas is er in een perimeter van 20km rond de zoo vogelgriep vastgesteld waarbij alle vervoer van pluimvee en vogels verboden is, dus het transport wordt voorlopig uitgesteld. Aangezien Wim de vogel gevonden en gevangen heeft, wordt aan hem de eerste keuze gegeven om de Vale Gier naar Frankrijk te brengen, want daar zijn al aardig wat aanbiedingen voor binnen gekomen.

Wordt vervolgd!Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

18 november 2022
13 augustus 2022