De familie Koolmees

  Dinsdag 26 april

Mama en papa zijn het huis uit, waarschijnlijk even een hapje eten, veel kattekwaad zal het nageslacht ondertussen nog niet uitsteken, ze blijven allen braafjes op hun plaats en verroeren geen vin. Met negen zijn ze ondertussen, er staan mama en papa drukke tijden te wachten, zoveel is zeker!

 

Vrijdag 29 april

Voorlopig lost de reality-tv de hoge verwachtingen nog niet in, af en toe is er wat beweging maar we krijgen vooral beelden van een broedend koolmeesje, genietend van de rust.

 

Zondag 1 mei

Dag van de arbeid, er wordt niet gewerkt vandaag. Behalve dan bij de familie koolmees, want daar blijkt voor het eerst beweging te zijn. 

Vanaf dan gaat het snel, een uurtje later zijn er al 3 kleine koolmeesjes aan het wachten op lekker eten. Gedaan met de rust voor mama en papa!

 

Dinsdag 3 mei

Intussen zijn alle eitjes uitgekomen en moeten mama en papa koolmees 9 kleine koolmeesmaagjes gevuld houden. Maar dat doen ze super! De samenwerking is optimaal. Op de menu staan rupsjes en insectjes.

 

Maandag 9 mei

Een week is inmiddels gepasseerd en de jongen groeien als kolen, het babyroze is verdwenen en ze krijgen al wat kleur, de veertjes groeien zienderogen. Moederdag werd niet gevierd, daar zijn ze nog iets te klein voor. Taak van mama en papa bestaat er voorlopig enkel in de jonge vogels eten te geven en zoals zichtbaar op het filmpje, de ontlasting te verwijderen uit het nest. Het moet er proper blijven!

 

 

Vrijdag 13 mei

We zijn vier dagen verder en de jongen veranderen aan hoog tempo. Ze zijn inmiddels te herkennen als koolmeesjes, hun zwarte petje hebben ze reeds opgezet. Even is er paniek wanneer een van de ouders het nest doorzoekt. Wat gebeurt er? Is die aan het opruimen? Wordt er iets gezocht? Is het puur omdat het vandaag vrijdag de dertiende is? Het lijkt alsof de stress stijgt ten huize koolmees. Staat er iets belangrijks op de planning dit weekend? We zullen moeten wachten tot een volgende aflevering...

 

 

Zondag 15 mei

Groot feest bij de familie koolmees, beter bekend onder de naam 'Groot Ringfeest', een jaarlijkse feestdag waarop jonge vogels eeuwige trouw zweren aan opperringgod Wim. Onze meesjes kijken uit naar hun ring en hopen op een mooi nummer. Zoals dat met pubers gaat, worden nummers al eens vergeleken, maar uiteindelijk zijn ze allen tevreden met hun unieke nummer. Stressmomentje voor de jonge dames koolmees blijft het weegmoment, maar zonder weegresultaat, geen ring.

Kleine domper op de feestvreugde. Van de oorspronkelijke 9 eitjes zijn nog maar 8 kleine koolmeesjes in leven.

Het effect van de ring op de koolmeesjes is onmiddellijk duidelijk. Terug in het nest zijn ze veel actiever, volwassener zeg maar. Ze willen nog meer eten en mama en papa koolmees staan nog enkele drukke tijden te wachten.

 

 

Donderdag 19 mei

Gezellige drukte bij de koolmeesfamilie. De pubers worden groot, een verhuis dringt zich op. Slechts 7 pubers bevinden zich nog in het nest, geen idee waar nummer 8 is. Er zit altijd wel een rebel in zo'n grote groep... Lang zal het niet meer duren vooraleer de andere pubers het nest verlaten, af en toe piepen ze al eens aan de voordeur. Dat is ook altijd een leuk moment om die nieuwe ring te tonen aan de camera.

 

Maandag 23 mei

De vogels zijn gaan vliegen, sinds zaterdag 21 mei is het nestje leeg. Zelfs wij hebben al last van het legenestsyndroom. 
Hopelijk heeft u genoten van deze serie en kijkt u, net als wij, uit naar een volgend seizoen.