Agenda

Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand
Big Day
Hits : 331

Op 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten zien of horen. Dat is de BIG DAY! U misschien bekend door de film ‘The Big Year”. Daar is die dag een jaar. Knettergek maar een droom voor vele vogelkijkers! Die droom kan u nu op 24u beleven! De Natuurstudiegroep Dijleland organiseert al 14 jaar een Big Day. Door corona is er dit jaar geen 14e voorjaarseditie geweest. Helaas! Maar er is goed nieuws! Op 9 oktober organiseren we een herfstaflevering van deze prachtige dag! Deze editie wordt dit jaar in elkaar gestoken en verzorgd door Tom Bovens en Stijn Vranckx.

Hoe doe ik mee?

Elke vogelkijker is vrij om op zijn of haar manier deel te nemen. Te fiets of te voet, solo of in team, een uurtje in de tuin of 24 uur lang heel de streek afschuimen. Laat u gaan! Doorheen de dag proberen we om zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen in het Dijleland. Alle waarnemingen voer je zelf in via Waarnemingen.be of via de app ‘Obsmapp’ (Android) of iObs (iOS).

We organiseren ook een vogelwandeling waar je kan aansluiten: geen voorkennis vereist. Het enige dat je nodig hebt, is een verrekijker. Deze wandeling gaat door in het Provinciaal Domein te Kessel-Lo met Stijn Vranckx (NatuurgidsfeStijn) en Tom Bovens (NatureWalks), op zaterdag 9 oktober van 8u tot 9u. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we de groep compact kunnen houden.

Zoekgebied

Het zoekgebied beslaat het werkgebied van de Natuurstudiegroep Dijleland: Leuven, Bertem, Herent, Oud-Heverlee, Overijse, Hoeilaart, Kortenberg, Huldenberg, Tervuren, Bierbeek (enkel deel Meerdaalwoud)

Praktisch

    • Zaterdag 9 oktober 2021, van middernacht tot middernacht. Je kiest uiteraard zelf wanneer en hoelang je meedoet.
    • Een vogel telt als je hem ziet of hoort, en 100% zeker bent.
    • Geen vogels lokken door middel van geluiden.
    • De voederplank in de tuin telt mee!
    • Alles invoeren via Waarnemingen.be of ObsMapp/iObs (de mobiele versie). Voer zeker ook algemene en reeds gemelde soorten in, en gebruik indien mogelijk routeregistratie (om je gegevens nog meer waarde te geven).

Laat liefst iets weten als je meedoet

Om een beeld te hebben van het aantal ogen laat je best iets weten met een eenvoudig Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan enkele tips en hoe je best begint aan waarnemingen.be en de Obsmapp/iObs. Ga gerust ook op pad als je je niet hebt ingeschreven maar het toch begint te kriebelen! Op deze pagina wordt live de tussenstand bijgehouden.

Uitgebreid reglement

      • Geldige waarnemingen:
        • Waarnemingen die zich bevinden binnen de grenzen van het zoekgebied (zie boven).
        • Waarnemingen binnen de geldige waarnemingsperiode: zaterdag 9 oktober 2021, van middernacht tot middernacht.
        • Een waarneming is enkel geldig indien deze tot op soortniveau wordt gedetermineerd. Zo is een waarneming van een Kiekendief spec. geen geldige waarneming.
        • Geldige waarnemingen hebben ook betrekking op in het veld herkenbare ondersoorten.
        • Waarnemingen van alle vermoedelijke en zekere ontsnapte of invasieve exoten evenals kruisingen zijn niet geldig.
        • Zowel auditieve als visuele waarnemingen zijn geldig.
        • Een ‘mogelijke’ of ‘waarschijnlijke’ waarneming is geen waarneming. Waarnemingen waarbij de minste twijfel rijst kunnen nooit geldig zijn. Bewijsmateriaal (bvb. foto’s of geluidsopnames) zijn niet vereist, we rekenen hierbij op het erewoord van de veldwaarnemer. Er kan steeds gevraagd worden om een beschrijving van de waarneming indien het gaat om een zeldzame of moeilijk te determineren soort.
        • Waarnemingen dienen zo snel mogelijk online gezet te worden op Waarnemingen.be, liefst onmiddellijk in het veld, tot uiterlijk voor afloop van de Big Day. Waarnemingen kunnen eventueel ook geseind worden via de speciaal ingerichte Whatsappgroep, per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), via de mailinglijst van de Natuurstudiegroep Dijleland of per sms naar een van de bestuursleden van de Natuurstudiegroep Dijleland.
      • Doelbewuste verstoring van vogels is ten allen tijden verboden, ook niet om een extra soort te kunnen aanvinken of te fotograferen. Tapen (geluid afspelen om vogels te lokken) is eveneens verboden.
      • Deelnemers houden er zich aan om geen ontoegankelijke, kwetsbare of verstoringsgevoelige percelen te betreden.
      • De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen of schade berokkend aan derden.

Vragen?

Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met ons (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Locatie Dijleland