Nieuws

De Kite APC verrekijker

Getest en goedgekeurd!

Review Kite Optics – APC gestabiliseerde verrekijkers

De tijd was rijp voor de aankoop van een nieuwe verrekijker, één van de belangrijkste instrumenten van een vogelaar. In plaats van een heleboel verrekijkers in het veld te testen, hebben we ons beperkt tot het testen van de Kite Optics – APC gestabiliseerde verrekijkers met name de Kite Optics APC 12x42 en de Kite Optics APC 16x42. De reden hiervoor is dat een vergelijking van de eigenschappen van verschillende verrekijkers en hun prijs-/kwaliteitverhouding ons leerden dat de Kite Optics APC gestabiliseerde verrekijkers het beste compromis boden voor onze criteria.

Die criteria zijn gebaseerd op het specifieke doel waarvoor we de verrekijker zouden gebruiken, namelijk vogels spotten, op kleinere afstand in een beboste omgeving en op grote afstand in wijd open gebieden (velden of op zee). Dat maakt dat onze criteria waarschijnlijk anders zijn dan die voor een persoon die enkel vogels wil spotten in zijn achtertuin. 

Onze criteria:

  • Het gezichtsveld
  • De scherptediepte
  • De lichtsterkte/beeldhelderheid
  • Het schemergetal
  • De beeldvergroting
  • De beeldstabiliteit
  • Het gemak en snelheid van scherpstellen
  • De grootte en het gewicht
  • Het waterdicht zijn

Wij testten de Kite verrekijkers 12x42 en 16x42.

Het eerste wat opvalt wanneer je een Kite APC verrekijker in de hand neemt, is dat je deze niet kan plooien. Bij zowat elke andere verrekijker kan je op deze manier de afstand tussen de oogstukken aanpassen aan je oogafstand. Bij de Kite APC verrekijkers stel je de oogstukken afzonderlijk af.

Het tweede dat opvalt: het scherpstelwiel bevindt zich lager op de verrekijker dan bij andere modellen, waardoor je dit moeilijk kan bedienen met je wijsvinger, maar verbazingwekkend snel wordt deze taak overgenomen door middelvinger of ringvinger. Na enkele minuten lijkt het alsof je nooit anders gedaan hebt.

De grootste troef van deze kijkers is absoluut de beeldstabilisatie. Trillingen en kleine bewegingen worden volledig weggewerkt wat voor een zeer rustig beeld zorgt. Dit compenseert het kleinere gezichtsveld dat de APC kijkers hebben in vergelijking met andere modellen met dezelfde vergroting en lens diameter. Het is zelfs mogelijk de kijker met 1 hand te bedienen, wat ons een belangrijke troef lijkt bij  bijvoorbeeld watervogeltellingen.

 

Het beeld is helder en scherp over grote afstand, ook bij minder licht. In combinatie met het gestabiliseerde beeld is dit ideaal om determinatiekenmerken te onderscheiden. De veldtesten met beide kijkers leerden ons al snel dat de Kite Optics 16x42 iets minder voldeed aan onze behoeften. De snelheid om vogels te lokaliseren en te volgen op kortere afstand was moeilijker bij de 16x42 dan bij de 12x42.

De batterijen zorgen voor 60 uur kijkplezier, als je het reservepaar meetelt: 120 uur. De Kite APC (Angle Power Control) schakelt automatisch uit wanneer hij in verticale positie rond je nek hangt en schakelt ook terug in waar je hem naar horizontale positie tilt.

De kijkers zijn bovendien waterdicht zodat we ook bij slecht weer op pad kunnen en doordat ze gevuld zijn met stikstofgas wordt inwendige damp vermeden.

Onze conclusie:

Het gezichtsveld 7/10
De scherptediepte 9/10
De lichtsterkte/beeldhelderheid 9/10
Het schemergetal   9/10
De beeldvergroting 9/10
De beeldstabiliteit 10/10
Het gemak en snelheid van scherpstellen     9/10
De grootte en het gewicht 9/10
Het waterdicht zijn 10/10
   
Totale algemene score 9/10

 

De Kite APC stabilized 12x42 is ons zo goed bevallen dat we er onmiddellijk 3 hebben aangekocht.

Dit zou best wel eens het paradepaardje van Kite Optics kunnen worden!

  

Het gezichtsveld

Het gezichtsveld is in feite de breedte van de scène die in beeld is wanneer u door uw verrekijker kijkt.

Een mooi breed gezichtsveld is waar de meeste ervaren vogelspotters bijzondere aandacht aan besteden bij het bekijken van potentiële verrekijkers.

Een breed gezichtsveld maakt het veel gemakkelijker om snel kleine, snel bewegende vogels te localiseren en hen tijdens de vlucht te volgen.

De breedte van het gezichtsveld is meestal afhankelijk van de vergroting. Gebruikelijk is dat hoe groter de vergroting, hoe kleiner het gezichtsveld is. Dit blijkt echter niet het geval te zijn bij de Kite Optics APC verrekijkers.

Anderzijds heeft een breed gezichtsveld ook soms nadelen omdat in dit geval de vergroting kleiner is en je details verliest.

Een brede weergave kan ook aanleiding geven tot vervormingen aan de randen van de afbeelding.

Het gezichtsveld van een kijker kan worden uitgedrukt in twee verschillende eenheden. In graden (het aantal graden van het beeld dat men ziet: 360 graden geeft een hele cirkel) en in meters (hoeveel meters breedte ziet men op een afstand van 1000 meter). Een breedte van 17,4 meter op 1000 meter is gelijk aan 1 graad.

De scherptediepte

Scherptediepte is het gebied waarnaar je kijkt dat je nog als scherp ervaart. In principe is alleen het beeld op de afstand waarop de verrekijker staat scherp gesteld, echt scherp.

Omdat mensen een lichte mate van onscherpte nog ervaren als scherp ontstaat zoiets als scherpte-diepte. Het gevolg hiervan is dus dat scherptediepte niet een makkelijk te bepalen waarde is. Wat de één nog scherp vindt, is voor de ander onacceptabel van kwaliteit.

De lichtsterkte/beeldhelderheid

Met de lichtsterkte wordt de hoeveelheid licht bedoeld die de kijker verzamelt. Het vermogen om licht te verzamelen is vooral afhankelijk van de grootte van de objectieflenzen. Daarnaast bepaalt de vergroting hoeveel licht in het uiteindelijke beeldvlak terechtkomt. Dit beeldvlak wordt ook wel de uittredepupil van de kijker genoemd.

De theoretische lichtsterkte van een verrekijker wordt uitgedrukt in een getal en dat getal kan je berekenen door de doorsnede van de frontlens te delen door de vergrotingsfactor. Dit resultaat geeft een waarde die de uittredepupil wordt genoemd. De theoretische lichtsterkte/helderheid is gelijk aan het kwadraat van de uittredepupil.

Nog een kenmerk (zeker voor 60+ vogelspotters) is hoe groter de uittredepupil hoe rustiger het beeld is.

Vb.:         Een kijker met 12x42 karakteristieken heeft een uittredepupil van 42/12 = 3,5

               Een kijker met 16x42 karakteristieken heeft een uittredepupil van 42/16= 2,625

               De theoretische lichtsterkte bij een kijker met 12x42 karakteristieken is 3,5²=12,25

               De theoretische lichtsterkte bij een kijker met 16x42 karakteristieken is 2,625²=6,89

Het schemergetal

Het schemergetal geeft een indruk van de prestaties van de kijker tijdens de schemering of deemstering (de toestand aan de hemel waarbij de overgang tussen licht (dag) en donker (nacht) plaatsvindt). Het kan worden berekend door de vergroting en de lensdiameter met elkaar te vermenigvuldigen en daar de vierkantswortel uit te trekken. Voor een kijker met karakteristieken 12x42 geldt dan 12x42=552 verheven tot de macht 0,5 = 22,45. Voor een kijker met karakteristieken 16x42 geldt dan 16x42=552 verheven tot de macht 0,5 = 25,92.

Wanneer het schemergetal wordt vermenigvuldigd met 10 krijgen we het aantal meters waarbij in schemerige omstandigheden nog details kunnen worden gezien Voor een kijker met karakteristieken 12x42 kan je dus tijdens de schemering nog op 224,5m details zien. Voor een kijker met karakteristieken 16x42 geldt kan je dus tijdens de schemering nog op 259,2m details zien.

De beeldvergroting

De beeldvergroting verwijst naar de verhouding tussen de afmetingen die u met het blote oog waarneemt en de afmetingen die u via de verrekijker ziet. Als een verrekijker een vergrotingsfactor van 12x heeft, wordt een object 12 keer vergroot. Met andere woorden, een object op 120 meter afstand zal via de verrekijker niet meer dan 10 meter weg lijken. Het eerste getal bij de karakteristieken van de verrekijker (vb 12x42) geeft de vergrotingsfactor aan. Het tweede getal is de diameter van de objectieflenzen (frontlenzen) in mm.

De beeldstabiliteit

Verrekijkers met een grote vergrotingsfactor (>12) zijn moeilijk stil te houden doordat de onvermijdelijke bewegingen (t.g.v. wind, trillende handen, …) ook uitvergroot worden. Een statief kan dit probleem oplossen maar elektronische stabilisatie is ons inziens een betere oplossing.

Het gemak en snelheid van scherpstellen

Om snel een duidelijk beeld van een vogel te hebben en zo niet de kans op identificatie te missen, is het belangrijk dat je de verrekijker snel en gemakkelijk kan scherp stellen. Dat betekent dat het scherpstelwiel intuïtief te gebruiken moet zijn, gemakkelijk te bereiken en zo eenvoudig mogelijk te draaien.

De grootte en het gewicht

De grootte en het gewicht van uw verrekijker kan in sommige situaties erg belangrijk zijn en in andere bijna volledig irrelevant, het hangt allemaal af van hoe, wanneer en waar u het grootste deel van uw vogel spotten doet.

Onze doelstelling is om het gewicht en de grootte van de verrekijker zoveel mogelijk te beperken omdat we nog andere apparatuur (telescoop, statief, camera met telelens, …) mee te sleuren hebben.

Het waterdicht zijn

Verrekijkers die volledig zijn afgedicht voorkomen dat er vocht in komt (zeker bij gebruik op zee) maar voorkomen ook dat stof en vuil in het systeem komen, wat ertoe kan leiden dat uw zicht wordt bedorven of dat er inwendige schade wordt veroorzaakt. Het waterdicht zijn van een toestel wordt weergegeven met een IPX factor. Een IPX factor 7 bijvoorbeeld betekent dat het toestel gedurende 30 minuten op 1m diepte kan ondergedompeld worden zonder schade te veroorzaken.

Sommige verrekijkers zijn met een gas gevuld wat betekent dat alle interne lucht is vervangen door een droog gas dat hen beschermt tegen interne verneveling. Deze verneveling kan optreden wanneer u snelle temperatuurveranderingen krijgt of op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Een secundair voordeel hiervan is dat het de binnenste werking beschermt tegen corrosie omdat er geen inwendig vocht is.

Kite Optics – APC gestabiliseerde verrekijkers

De eigenschappen van beide verrekijkers die voor ons van grootste belang zijn worden samengevat in volgende tabel:

 

Kite Optics APC 12X42      

Kite Optics APC 16X42

Beeldvergroting

12x

16x

Lens diameter (mm)

42

42

Uittredepupil

3.5

2.62

Gezichtsveld (m/1000m)

67

68

Gezichtsveld (graden)

3.85

3.9

Gewicht (g)

720 (zonder batterij)

735 (zonder batterij)

Schemergetal

22.4

25.9

Waterdicht

IPX7

IPX7

Gasgevuld

JA

JA

 

Voor een gedetailleerde lijst van alle eigenschappen verwijzen we graag naar KITE APC STABILIZED 42 | Kite Optics

 

 

Over Nature Walks

Nature Walks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

08 september 2021