Lac du Der was weer fantastisch!
Met 20 enthousiaste deelnemers was dit onze grootste trip naar Lac du Der tot nog toe. Eerlijk toegegeven, groter moet de groep niet worden, dit was nog perfect werkbaar, het zou zonde zijn om kwaliteit in te boeten om nog meer deelnemers toe te laten. Onze groep was een gezonde mix van vogelkenners en beginnende vogelkijkers, van fotografen met telelenzen en fotografen met smartphones.
Zelf waren wij (Jan, Wim en Tom) al aanwezig van donderdagmiddag om op prospectie te gaan, een goede trip vereist voorbereiding en sommige zaken kan je enkel ter plaatse doen. We ontdekten een Roodhalsfuut op een afgelegen locatie, helaas liet de vogel zich de volgende dagen niet meer zien.
Vrijdag 8 november
Voor de deelnemers startte onze trip op vrijdag, wat voor velen ook de reisdag was. Lac du Der is een dikke 4 uur rijden vanuit ons Belgenlandje. De eerste intocht van de Kraanvogels, die naar het meer terugkeren om er te overnachten na een hele dag te foerageren op de omliggende velden, werd niet in groep bewonder. Dat hoeft ook niet, iedereen neemt deel aan de intochten ('s avonds) en de uittochten ('s morgens) wanneer die wil, er zijn geen verplichtingen. Wij geven enkel de locatie door in een speciaal voor deze trip opgerichte Whatsapp-community waar wij aanwezig zullen zijn, rekening houdend met weer en wind. Inmiddels hebben we 10 jaar ervaring in Lac du Der en beginnen we het een beetje door te hebben. Velen waren nog maar net toegekomen of aan het inchecken in hun verblijfplaats.
Elke avond werd een deel van de groep verwacht in ons huisje voor een lezing, kleine groepjes zorgen ervoor dat iedereen toch comfortabel kan zitten en genieten van de uiteenzetting. Dit jaar stond 'Een rondreis in Georgië' op het programma, gebracht door Wim over zijn reis in het voorjaar van 2023. De fotoreportage over de avifauna van Georgië, in combinatie met prachtige landschappen en ogenschijnlijk lekkere plaatselijke gerechten, werd zeer 'gesmaakt'.
Zaterdag 9 november
De weersvoorspelling voor zaterdag was mooi en gelukkig hadden de weermannen het bij het rechte eind. We konden genieten van een mooie zonsopgang met veel vertrekkende Kraanvogels. In de whatsapp-community werden in de loop van de dag de eerste mooie waarnemingen doorgegeven: een jagende man Blauwe Kiekendief, vele IJsvogels, een overtrekkende groep van 30 wouwen, voornamelijk Rode Wouwen in het gezelschap van één of twee Zwarte Wouwen en zelfs een Bladkoning, enkel auditief helaas.
De intocht, die reeds rond 16u begint, werd in groep gevolgd ten noorden van het meer. Een dikke dankjewel aan onze vriend Gert van het European Crane Migration Network (ECMN) die ons op de hoogte hield van bewegingen van Kraanvogelgroepen waardoor we wisten dat het noorden de place to be zou zijn. Ook aantallen werden ons doorgegeven zodat we onze deelnemers op de hoogte konden houden. Zaterdag was er geen nieuwe aanvoer van Kraanvogels vanuit Diepholz, op het meer zouden er 46.200 Kraanvogels aanwezig zijn.
Zondag 10 november
Zondag begon mistig, niet veel Kraanvogels te zien zou je dan denken. Mis! Ook Kraanvogels zien niet goed in de mist en vliegen daardoor een stuk lager. Onze locatie was goed gekozen, we zagen de vogels opduiken uit de mist, luid roepend om met elkaar in contact te blijven. Na de uittocht trok de mist langzaam weg, waarna we een kleine wandeling begeleid hebben voor de aanwezige deelnemers. Zondag was de dag met de meest verrassende waarnemingen, een Zwarte Ooievaar liet zich prachtig bewonderen vanuit een kijkhut, en ten zuidwesten van Lac du Der vonden we niet één, niet twee, maar liefst drie Zeearenden, twee adulten en een juveniel exemplaar. Het merendeel van de deelnemers heeft deze prachtige roofvogels kunnen twitchen, evenals een deel andere Belgen die rond het meer aanwezig waren.
Maandag 11 november
Een Keizerarend die op en rond het meer aanwezig zou zijn, liet zich niet zien tijdens ons verblijf. Een last minute uitgeschreven wedstrijd voor wie de vogel nog zou kunnen vinden voor ons vertrek, bracht geen zoden aan de dijk. Maar niet getreurd, deze trip is meer dan geslaagd, ook zonder Keizerarend! In totaal zagen we net geen 100 verschillende vogelsoorten.
Lovende berichtjes van de deelnemers na afloop waren hartverwarmend, daarvoor doen we het!
We kijken al uit naar de editie van 2025!