Getest en weer goedgekeurd!
Kite Optics kwam in 2021 op de markt met de gestabiliseerde APC 12*42(*) verrekijker, een kijker die het merk nog meer op de kaart zette dan het al deed. Zowel op professioneel vlak in het broedseizoen als heel het jaar door in mijn vrije tijd, kun je me in het veld tegenkomen met een verrekijker om de hals. Eigenlijk moet ik schouders zeggen, want ik draag een harnas in plaats van een riem om mijn verrekijker te dragen. Dat ontlast de nek enorm. Vanaf het moment dat deze gestabiliseerde verrekijker op de markt kwam, was ik meteen verkocht. Mijn Swarosvki EL 12*50 verrekijker werd ‘gedegradeerd’ naar reservekijker. In mijn ogen weegt de hogere kwaliteit van een Swarosvki niet op tegen de rust van het beeld dat je ziet door een gestabiliseerde verrekijker.
Nieuw
Drie jaar later ben ik nog steeds overtuigd dat de APC 12*42 een fantastische kijker is die ik iedereen wil aanraden, maar bij Kite Optics hebben ze duidelijk niet stilgezeten. Ze komen met 2 nieuwe gestabiliseerde modellen op de markt. De APC 14*50 en de APC 18*50. De APC 14*50 zal ongetwijfeld het nieuwe vlaggenschip worden van dit merk. De technologie achter deze kijker heeft een hele update gehad. Voor het eerst wordt een APC verrekijker met de tweede generatie van het stabilisatiesysteem uitgerust, het Kite Dynamic Gimbal System (KDGS-2). Het grootste verschil is dat de delay (vertraging) waarmee je kijkt enorm gereduceerd is en dat de verrekijker bij bruuske bewegingen niet meer hoeft te zoeken naar stabilisatie van het beeld. Net als zijn oudere broertjes kan je de nieuwe modellen niet ‘plooien’ en moet je de afstand tussen de oculairen eerst goed zetten voor je eigen ogen. Het grote wiel om de scherpte te regelen staat ook bij deze modellen meer naar achteren dan bij de doorsneeverrekijker, maar dit is absoluut geen nadeel, eerder een gewoonte. Na enkele minuten lijkt het alsof je nooit anders hebt scherpgesteld. De Kite APC (Angle Power Control) schakelt automatisch uit wanneer hij in verticale positie rond je nek hangt en schakelt ook terug in als je hem naar de horizontale positie tilt. De kijkers zijn bovendien waterdicht zodat we ook bij slecht weer op pad kunnen en doordat ze gevuld zijn met stikstofgas wordt inwendige damp vermeden.
Nog een nieuwigheid bij deze modellen is dat de verrekijker in 2 modellen beschikbaar is: met batterijen of USB-C oplaadbaar. De levensduur van een oplaadbeurt bedraagt op papier 30 uur, met een setje batterijen doe je makkelijk 38 uur. Dit lijkt misschien wat weinig, maar in het veld zal je merken dat je daar ongeveer 2 maanden intensief mee kan kijken. Als je een weekendgebruiker bent, gaat een oplaadbeurt bijna een half jaar mee. Ook kunnen de nieuwe verrekijkers op een statief (tripod of monopod) geplaatst worden. Dit is handig voor lange uren van observatie. Het statief hoeft uiteraard niet gebruikt te worden voor de stabiliteit, wel voor het kijkgemak en om je armspieren te ontlasten.
(*) Het eerste getal is de vergroting, het tweede getal is de diameter van de objectieflens
Kijken in het veld
Na enkele keren te gebruiken in het veld kan ik alvast meegeven dat de APC 14*50 een droom van een verrekijker is. De rust voor mijn ogen en het haarscherpe beeld zorgen voor een ongeëvenaarde natuurbeleving. Laat de kiekendieven met wingtags maar komen, ik ben er helemaal klaar voor! Met een smartphone-adapter kan je makkelijk foto’s en filmpjes maken door je verrekijker. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open om je ervaringen met vrienden of op sociale media te delen.
Voorbeelden van dergelijke filmpjes kan je vinden op mijn instagram.
Technisch gezien
Even wat technische gegevens van de APC 14*50 en 18*50 weergeven, waarna we dieper ingaan op de betekenis van deze gegevens:
Review Kite Optics – APC gestabiliseerde verrekijkers
Kite Optics APC 14X50 |
Kite Optics APC 18X50 |
|
Beeldvergroting |
14x |
18x |
Lens diameter (mm) |
50 |
50 |
Uittredepupil |
3.5 |
2.77 |
Gezichtsveld (m/1000m) |
65 |
65 |
Gewicht (g) |
1009 |
1015 |
Schemergetal |
26,5 |
30 |
Waterdicht |
IPX7 |
IPX7 |
Gasgevuld |
JA |
JA |
Beeldvergroting
Een Bruine Kiekendief die je op 140 meter ziet met de APC 14*50, lijkt op 10 meter afstand te passeren. Met de 18*50 lijkt het alsof hij op amper 7,7 meter voorbij vliegt. Voor bossen is een kleine vergroting handiger om vogels te spotten, maar eens je in agrarisch gebied staat, of aan zee, is een grote vergroting handiger. Alles hangt af van wat je met de kijker wilt doen. Wil je de omgeving scannen en zoeken naar een vogeltje, dan is een kleinere vergroting handiger, wil je 1 vogel blijven observeren, is een grotere vergroting beter.
Lensdiameter en uittredepupil
Hoe groter de objectiefdiameter, hoe meer licht er door de kijker je ogen bereikt. Hoe hoger het getal, hoe helderder je beeld zal zijn. Optieker en specialist verrekijkers Jeroen Porteman zei in een artikel van enkele jaren geleden het volgende: “Bij normaal licht hebben we een pupildiameter van 2.50 mm, maar als het donker wordt, vergroot onze pupil. Bij een 30-jarige is dat tot 7 mm, maar bij een 60-jarige nog maximum 4 mm. Als je door een kijker kijkt, denken onze ogen dat het wat donkerder is en vergroten onze pupillen. Een jongere persoon zal daarom beter zien door een kijker met grote oculairlenzen (de lens waardoor je kijkt). Bij een oudere persoon is dit minder belangrijk. Wat is de link tussen jouw pupil en de uittredepupil? Zodra de uittredepupil groter is dan je eigen pupil, is het gemakkelijker te observeren. Is de uittredepupil kleiner dan jouw pupil, dan moet je meer zoeken.”
Schemergetal
Het schemergetal geeft een indruk van de prestaties van de kijker tijdens de schemering. Het kan worden berekend door de vergrotingsfactor en de lensdiameter met elkaar te vermenigvuldigen en daar de vierkantswortel uit te trekken. Voor een kijker met karakteristieken 14*50 geldt dan 14x50=700. Als we daar de vierkantswortel uit trekken komen we aan 26,5. Voor een kijker met karakteristieken 18*50 geldt dan schemergetal 30. Wanneer het schemergetal wordt vermenigvuldigd met 10 krijgen we het aantal meters waarbij in schemerige omstandigheden nog details kunnen worden gezien. Met de APC 14*50 kan je tijdens de schemering nog tot op 265 meter detail zien. Met de APC 18*50 kan dat nog op een afstand van 300 m.
De aankoopprijs van de verrekijkers bedraagt 1.650 euro voor de APC 14*50 en 1.700 euro voor de APC 18*50 op batterijen. Wil je de oplaadbare versie, dan komt er 50 euro bij. Hiervoor heb je 30 jaar garantie op het optische gedeelte en 5 jaar garantie op de elektronica. Deze verrekijker kan uitvoerig getest en aangekocht worden in deze speciaalzaken:
- Sights of Nature - Jabbeke
- PortemanKijkers - Ieper
- Natuurkijkers - Nukerke
Vergeet er zeker niet de groeten te doen van Naturewalks.
Conclusie
De aankoopprijs ligt vrij hoog voor een occasionele gebruiker, maar zelfs voor dergelijke gebruikers is het een investering die zeker de moeite waard is. Je zal ongetwijfeld meer genieten van je natuurwaarnemingen dan ooit tevoren. Ik ben alvast verk(n)ocht!
Wim Bovens