Nieuws

Reddingsactie Kiekendief

Een onverwachte wending.

Een voormiddag met wisselend succes

Zaterdagochtend 6u. Tom is met de dochters al op weg richting Diksmuide om een dagje in het spoor van Wim te lopen. Het zijn drukke tijden voor Wim, die ringer is en beroepshalve voor NWG De Kerkuil onder meer de kerkuilen en bruine kiekendieven in de westhoek opvolgt. In de voormiddag staat het ringen van kerkuilen op het programma, liefst zeven locaties worden gecontroleerd met wisselend succes. Twee nestkasten zijn leeg, bij twee andere zijn de pulli nog te jong om geringd te worden. Op de drie andere locaties kan gelukkig wel geringd worden. De pulli worden gewogen, het geslacht wordt bepaald, de nodige metingen worden uitgevoerd en alles wordt zorgvuldig geregistreerd.

Kiekendieventijd

Na de middag is het bruine kiekendieventijd. We trekken naar Ramskapelle waar een nest gelokaliseerd werd waarvan de pulli reeds oud genoeg zouden moeten zijn om geringd en getagd te worden. Wingtags worden aangebracht om wetenschappelijk onderzoek te kunnen uitvoeren omtrent de verspreiding van bruine kiekendieven (lees hier meer over het wingtagproject). Net wanneer alles in gereedheid werd gebracht en enkele medewerkers klaar staan om het veld in te trekken om de pulli even van het nest te halen, krijgt Wim een telefoontje dat de planning helemaal over hoop gooit.


Wingtags bij een jonge bruine kiekendief.

Reddingsactie

Wim krijgt een telefoontje van Hendrik, een medewerker van NWG De Kerkuil, maar de timing kon niet slechter. Een landbouwer in Lo verwittigde Hendrik dat hij gestart was zijn gerst te dorsen op een akker waar een nest van 4 bruine kiekendieven gesitueerd was. Rondom het nest wordt een vierkant van 10 meter op 10 meter afgezet, dat niet gedorst wordt (de landbouwer ontvangt een premie van 100€ van ANB). De pulli van dat nest waren enkele dagen geleden geringd en getagd waardoor geweten was dat ze net wel of net niet zouden kunnen vliegen. Wanneer zo'n jonge kiekendief een poging doet om weg te vliegen en met open vleugels op het gerst landt, kan hij niet terug opstijgen en is hij een vogel voor de kat (lees: pikdorser).

Het ringen in Ramskapelle wordt abrupt onderbroken, er wordt vlug een nieuwe afspraak met de plaatselijke landbouwer gemaakt om later terug te keren en we snellen naar Lo om de bruine kiekendieven te redden. Wanneer we aankomen, komt ook net Hendrik toe. De landbouwer is reeds begonnen met het dorsen maar rijdt nog op grote afstand van het nest. Walkie talkies worden uitgedeeld, Wim trekt het veld in en gaat richting het nest. Hendrik en ik houden de omgeving van het nest in de gaten met onze verrekijkers. Plots vliegt een jonge kiekendief op en vliegt naar de achterkant van het enorme perceel. Verdomme! Dit is geen goed nieuws! Wim kan gelukkig de drie andere pulli nog van het nest halen, deze vogels zijn al zeker gered.


je ziet de vier stokken met rood-wit lint die aangeven waar het stuk van 10m op 10m zich bevindt.


Beter één kiekendief in de hand... de andere twee bevinden zich in de katoenen zakjes.

Een nieuwe strategie dringt zich op om ook het vierde bruine kiekendiefjong te redden. Hendrik neemt plaats op de pikdorser en focust zich op de baan die de dorser trekt, Wim trekt het veld in met Cleo en probeert met de hulp van een drone de missende kiekendief te lokaliseren, terwijl Leyla en Tom het geheel proberen te overschouwen. Het vierde jong wordt voorlopig niet meer gezien, mogelijks vloog die tot in het aangrenzende perceel, met zekerheid kan gezegd worden dat het jong niet in de dorser verdween. Oef.

De landbouwer geeft aan dat hij een deel van het gedorste gerst moet wegbrengen en dat hij anderhalf uur later terug zou komen om verder te dorsen. Gelukkig is een strook van zes meter rond het vierkant van 10m op 10m reeds gedaan, zodat we de drie jongen terug op het nest kunnen zetten. Maar het gevaar is nog niet geweken. Veiligheidshalve wil Wim er bij zijn wanneer de landbouwer verder dorst om te zien dat de jongen niet terug van het nest zouden gaan. Dus ook wij wachten tot de landbouwer terug komt. Eens de landbouwer zijn activiteiten hervat, trekt Wim het veld in met Cleo en Leyla en vatten ze post rond het vierkant met het nest. Gelukkig blijven de drie jongen op hun plekje.

Reddingsactie geslaagd! Moe maar voldaan vertrekken we huiswaarts.

 

 

 

Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

07 november 2023
16 oktober 2023
16 september 2023
07 maart 2023